Den vegetariska maten ökar i populäritet och allt fler väljer vegetariska livsmedel framför andra. Såväl livsmedelsbutiker som matlagningsprogram hakar på den vegetariska trenden och lägger ett allt större fokus på frukt och grönt. Vego-trenden har också fått många köttätare att bli så kallade flexitarianer, vilket innebär att de äter kött men äter en vegetarisk kost en eller flera dagar i veckan. Det vegetariska utbudet blir också större på restaurangerna, och även vissa hamburgerkedjor satsar numera stort på vegetariska alternativ till de köttiga burgarna.

Vegetariska trenden

 

En bakomliggande orsak till denna trend tros vara att de yngre målgrupperna äter allt mer vegetarisk kost. Anledningarna till att så är fallet är främst ideologiska skäl kopplade till miljön och djurens välbefinnande. Den grupp som starkast bidrar till de ökade försäljningssiffrorna för vegetarisk mat och vegetariska livsmedel menar experter dock är flexitarianerna. Vissa konsumentgrupper har även historiskt sett ätit en vegetarisk kost och av den anledningen konsumerat den typen av varor. Det är när gemene man, där en vegetarisk kost tidigare inte har funnits på kartan, plötsligt börja äta vegetariskt några gånger i månaden som försäljningen plötsligt skjuter i höjden.

Anledningar att haka på den vegetariska trenden

Varför bör man då börja äta vegetariskt, om man tidigare inte har varit någon stor konsument av grönt och man tycker om att äta kött? Anledningarna att bli vegetarian, eller åtminstone flexitarian är flera; det är bättre ur ett miljöperspektiv, det är bättre för hälsan och det är bättre för djurens välbefinnande. Undersökningar visar att ungefär 20 procent av kunderna vill äta mer vegetariskt framöver. Hälften av konsumenterna tycker sig behöva ytterligare kunskap om tillagning av vegetarisk mat och ungefär tio procent av kunderna kan tänka sig att äta mer vegetariskt om butikernas vegetariska utbud vore bredare. Livsmedelsproducenterna har också börjat tillverka livsmedel riktade till flexitarianer, där hälften av innehållet är kött och resterande del vegetariska livsmedel.