Likt ekologiskt producerad mat och vegetarisk kost är två trender när det kommer till mat och livsmedel, är närodlade livsmedel en het trend just nu. Många butiker ger den närodlade maten ett större utrymme i butiken, och det går också att köpa närodlat i samband med vissa evenemang som de odlade bönderna besöker. Vilka är då fördelarna med att välja närodlad mat? Faktum är att det finns flera fördelar med att göra detta och vi kommer att presentera några av dem här nedanför.

De livsmedel som säljs på lokala marknader har ofta inte skördats mer än 24 timmar före ditt köp.

Välj närodlat

Närodlad mat är full av smaker

Grödor som odlas lokalt skördas i precis rätt tid när de är som bäst, istället för att skördas långt i förväg för att kunna fraktas iväg och säljas i din lokala dagligvarubutik.

Närodlad mat är säsongsbetonad mat

Hur man än skulle önska att blåbär och andra bär, frukt och grönsaker vore tillgängliga året runt här i Sverige, så är verkligheten en annan. Den bästa tiden att äta dem är när de kan köpas av lokala odlare och bärplockare. Dels är de fulla av smak och smakar bättre än de som är tillgängliga under resterande del av året, och dels är blåbär och andra livsmedel ohyggligt dyra när det inte är säsong här i landet.

Närodlad mat är mer näringsrik

Närodlad mat kommer snabbare till ditt bord efter skörden än mat som har fraktats på lastbilar i Europa eller på fartyg från andra delar av världen. Det är sannolikt så att den närodlade maten har kvar en större andel av sitt näringsinnehåll än den mat som har fraktats runt halva jordklotet. Livsmedel som skickas från andra länder är ofta äldre och har förutom frakten stått på distributionscentraler innan den når fram till din butik.